Kembara Indochina 2017 : Cambodia ( Siem Reap)



Alright since phnom penh tak banyak sangat tempat berjalan, so aku combine kan je lah dengan siem reap ni.

A post shared by Pumaterbang (@ashraffadzeman) on

Dari HCM haritu naik bas mekong ekspress. So, kat phnom penh nie lebih kurang transit nak ke siem reap je. Amek lah masa beberapa jam untuk jalan-jalan sikit kat sana. 20km jugak lah jalan kaki ke station bas giant ibis (bas ke siem reap) dengan beg berat semua, sebab malas nak amek tuktuk. haha Pergi wat phnom, independance palace and pasar sana. Tepi sungai dia agak busuk, bau2 hancing. Haha.

A post shared by Pumaterbang (@ashraffadzeman) on


A post shared by Pumaterbang (@ashraffadzeman) on


A post shared by Pumaterbang (@ashraffadzeman) on

So, 11 malam tu kami naik bas ke siem reap. Memang saje amek bas malam pon untuk menjimatkan perbelanjaan kat penginapan. Amek sleeper bus. Boek weyh, katil dua tingkat and kalau sorang boleh lah request katil single.


Awal pagi sampai siem reap tu, travel partner memang dah request hotel kami stay tu untuk pickup and yeah, sampai2 tu memang dieorang dah tunggu. Kenapa hotel? kata backpackersssss. Well, sebab hotel kat sana murah RM24 sorang. Baik duduk hotel kan. Barang selamat sikit. And yeah bilik nie besar! boleh sumbat 4 orang. So, kami sambung tidur sampai ke tengahhari.

A post shared by Pumaterbang (@ashraffadzeman) on


Bangun tengah hari tu kami berjalan ronda2 area sana. Pergi artisans angkor. Kat sini korang boleh tengok mereka mengukir patung-patung yang buat souvenir / ole-ole. Lawa-lawa dieorang buat.

A post shared by Pumaterbang (@ashraffadzeman) on

So, lepas berjalan artisan tu, kami start lah meraba cari makan. Then malam pulak kami ke night market dieorang. Since partner aku memang dah pernah sampai sini, dia tahu lah apa yang nak kena beli kan. Macam aku, aku beli rempah amok tadi then sedikit kerepek-kerepek buat jamah-jamah. Kami decide malam tu nak tidur awal since nak bangun awal esok nak kejar sunrise kat angkor wat nanti. 

A post shared by Pumaterbang (@ashraffadzeman) on


Yasss, 3 lebih kami bangun and 4 dah bergerak ke angkor wat. Ouh ye, sebelum sampai angkor wat nanti tuktuk tu akan bawak ke kaunter tiket dulu. Harga sekarang is USD32/day compare dulu harganya USD20 je. Pejam mata je lah sebab memang nak masuk sangat angkor wat tu. HAHA. Ouh ye, pada yang nak spend masa lama pusing angkor ni, korang boleh beli pass untuk dua hari terus. Jimat sikit.

A post shared by Pumaterbang (@ashraffadzeman) on


Lawa kan? Hah, ni nak bagi tips ni. Lepas korang dah bergambar-gambar dengan sunrise tu nanti, korang cepat-cepat lah masuk kedalam and terus beratur untuk naik ke puncak. Sebab dieorang memang control crowd so, kalau korang lambat beratur, habis masa menunggu je lah nanti.

A post shared by Pumaterbang (@ashraffadzeman) on

Lepas dah habis pusing-pusing main temple ni, kami proceed ke bayon pulak. beberapa minit je dari angkor. Then ke terrace of elephant pulak. Okay yang ni besar and bertingkat-tingkat. And yeah, tak ramai orang. So, tak perlu nak bersesak-sesak sangat.

A post shared by Pumaterbang (@ashraffadzeman) on


A post shared by Pumaterbang (@ashraffadzeman) on

And the best part selain main temple angkor wat ni adalah Ta Phrom and kalau korang minat cerita Tomb Rider, hah sini ada satu part yang angelina jolie berlakon. Nice tempat ni cuma sebab dah lama sangat kan, banyak yang dah musnah and sesetengah tempat memang tak boleh masuk sebab tengah renovate.


Lepas dah penat berjalan setengah hari kat dalam angkor wat tu, kami ke war museum pulak. Entrance fee USD5. Dalam tu memang jalan sendiri je, my friend cakap biasa ada guard. Guard tu free je tapi kalau korang baik hati boleh lah sumbangkan tips. Pada aku war museum ni best, semua benda kau boleh pegang. Hah baru ade feel ye dok. Kat situ jugak dia ada tampal artikel-artikel sejarah, boleh lah korang baca-baca. Tengok gambar mangsa-manga perang semua tu.

A post shared by Pumaterbang (@ashraffadzeman) on

Lunch tak makan lagi, lapar teruk dah time tu. So, kat mana korang boleh makan? Jangan risau, paling senang nak cari makanan muslim is korang cari je masjid. Mesti ada. Ataupun cari perkampungan islam. Okay suggestion? Kami makan kat Backpackers restaurant. 1st tempat ni murah. 2nd sedap! Okay lah aku suggest makanan sekali. Korang kena try “lembu naik bukit” dengan “fish amok”  diaorang. Sedap bak ang. Kalau korang makan, akan dapat air teh o free. Boek.

Selain night market, korang boleh ronda-ronda pub street jugak. Ala cuci mata je. Malam memang free and easy lah. Jalan-jalan keliling sesat segala.

So, 2 hari aku kat siem reap ni memang full of joy lah orang kata. Best. Kalau korang memang pencinta nature, korang kena datang sini. Solo pon okay. Ouh ye, aku lupa nak cakap. Korang boleh lah contact brader ni kalau nak tuktuk kat sana. Reasonable price and free mineral. Servis terbaik! walaupun dia sakit gigi time tu. Nah Haty Ly

Okay!
Ho chi minh checked!
Mui ne checked
Phnom penh checked!
Siem reap checked!
Next? tungguuu. 

Comments